Hva sier forskningen?

FORSKNINGSLITTERATUR

Dette sier forskningen om elevproduksjon av podkast i skolen

01

Økt engasjement

Dette er et gjennomgående funn i forskningslitteraturen. Både studenter og elever forteller at de blir engasjert og motivert av å produsere podkaster som en de av et undervisningsopplegg.


Litteraturtips: Cain (2020)

02

Kreativt arbeid

Podkastsjangeren er en svært åpen sjanger. Elevene har derfor stor frihet til å utforme podkastene slik de selv ønsker. Ofte viser elevene fram nye sider av seg innenfor podkastformatet.


Litteraturtips: Swan & Hoefer (2011)

03

Elevene blir produsenter av kunnskap

Altfor ofte posisjoneres elever i skolen som passive konsumneter av kunnskap. Ved arbeid med podkast blir elever derimot posisjonert som aktive produsenter av kunnskap.


Litteraturtips: Saine & Kara-Soteriou (2010)

04

Trygg vurderingsform

Ettersom podkastmediet gir elevene muligheten til å spille inn lydopptak flere ganger, senker mange elevene skuldrene i møte med arbeid med podkast i skolen. Detter er nemlig en "low stake"-vurderingssituasjon.


Litteraturtips: Nicholls (2007)

Masteroppgaver om podkast i skolen

Det er skrevet fire masteroppgaver i Norge som ser nærmere på elevproduksjon av podkaster i skolen. 

Horpestad (2020)

Denne masteroppgaven ser nærmere på hvordan elever på åttende trinn skaper podkaster i norskfaget på bakgrunn av kortfilmen Pikselhjerte av Hallvard Ulsund. Studein er særlig interessert i om elevenes podkaster har utforskende samtalemønstre.


Les oppgaven her!

Aanonsen & Skutle (2021)

Denne masteroppgaven undersøker hvordan elevproduksjon av podkaster kan utvikle elevenes handlingskompetanse som økologiske medborgere innenfor det tverrfaglige temaet "utdanning for bærekraftig utvikling".


Les oppgaven her!

Dypedal (2021)



Denne masteroppgaven studerer hvordan elevproduksjon av podkaster kan bidra i undervisning, læring og vurdering av norsk muntlig for elever i vg2-studiespesialiserende. Studien diskutere alternative arbeidsmetoder i norskfaget.


Les oppgaven her!

Theiste-Bratli (2022)

Denne masteroppgaven utfofsker hvordan elever på tiende trinn beskriver sitt eget læringsutbytte i forbindelse med elevproduksjon av podkaster i norskfaget. Masteroppgaven utforsker temaer som muntlige ferdigheter og digital literacy.


Les oppgaven her!

Tre begynnende lesetips om podkast

Hvis du er helt ny i fagfeltet og ønsker en rask introduksjon til bruk av podkast i ulike didaktiske sammenhenger, foreslår jeg at du begynner med å lese de tre artiklene nedenfor. De tar deg med på en reise i podkastenes verden fra midten av 2000-tallet til dags dato.

Lesetips 1

IMPALA-prosjektet og podkastforskningens begynnelse

Hvis du er helt ny innenfor bruk av podkast i undervisningssammenhenger, ville jeg begynt å lese det første kapitlet i boka Podcasting for Learning in Universities. Kapilet heter "Doubling the life of iPod", og gir en fin inngangsport til det hittil største forskningsprosjektet på podkaster innenfor en didaktisk sammenheng. Kapitlet ser også nærmere på ulike bruksområder som podkastteknologien kan ha.

Lesetips 2

Slik strukturerer du podkastundervisningen!

Der det første lesetipset gir deg en oversikt over podkastteknologiens muligheter innen didaktiske sammenhenger, er målet mitt at du skal kunne strukturere podkastundervisning i ditt eget klasserom etter at du har lest artikkelen til Kemp et al. (2012). I denne artikklene viser forfatterne nemlig hvordan du kan organisere undervisningen i tre faser: "før-produksjon", "produksjon" og "etter-produksjon".

Lesetips 3

Hvilken faglig kompetanse uttrykker elever når de lager podkaster i litteraturundervisninga?

I denne artikkelen ser jeg nærmere på elevproduksjon av podkaster i videregående, og undersøker hvilken litterær kompetanse elever i vg1 studiespesialiserende uttrykker når de selv lager podkaster om samtids-lyrikk i litteraturundervisningen. For har det noe for seg, sånn rent faglig, å la elever lage podkaster i skolen?

Share by: