I løpet av de siste årene har podkastmediet blitt svært populært, og da særlig blant unge mennesker. Her kommer derfor ti funfacts om mediet som du kanskje ikke visste fra før.
Funfact 1: NRK produserte sin første podkast i 2005
Det er vanskelig å slå fast hvem som produserte Norges første podkast. Fra år 2000, da podkastteknologien ble etablert, og fram til 2005 var de fleste podkastene her til lands drevet av ildsjeler for et begrenset publikum. I 2005 tok derimot NRK tak i podkastformatet. Da sendte nemlig NRK P2-programmet Kurer en sending som, treffende nok, handlet om podkastmediet. Og de slo fast: "Piratradioens dager er over, og nå er det podkasting som gjelder". Også den amerikanske allmennkringkasteren NPR (National Public Radio) sendte sin første podkastsending i 2005. Les mer om den første norske podkastsendingen her.
Funfact 2: Vi lytter på podkaster når vi er hjemme
Når vi ser for oss mennesker som lytter til podkaster, ser vi gjerne for oss mennesker som er i farta. Og for mange er tidsrommet til og fra jobb eller skole, et yndet sted for podkastlytting. Men de fleste av oss lytter faktisk til podkaster når vi befinner oss innenfor husets fire vegger, viser statistikk. Nesten halvparten (49%) av alle amerikanske podkastlyttere, forteller at de lytter til podkaster når de er hjemme. Podkastlyttingen blir dermed et fint lite avbrekk fra matlagingen, skiftingen av sengetøyet eller lørdagens bilvask. 22% av oss lytter til podkaster når befinner oss i bilen, og bare 4% når vi tar offentlig transport.
Funfact 3: Nordmenn foretrekker Spotify framfor andre tjenester
Nesten fire av ti nordmenn (37%) sier at de har lyttet til podkaster i løpet av den siste måneden. De fleste av dem (33%) lytter til podkaster via strømmetjenesten Spotify. Til sammenligning velger bare 18% av de spurte å benytte seg av Apple sin podkastapp. I løpet av de neste årene vil både Spotify og Apple sin posisjon innenfor podkastmarkedet bli utfordret, blant annet av strømmetjenester som PodMe.
Funfact 4: Det er flere menn enn kvinner som lytter til podkast
Både nasjonale og interansjonale undersøkelser viser at det er flere menn enn kvinner som lytter til podkaster. Her hjemme svarer 39% av alle spurte menn at de lytter til podkaster på månedlig basis, mot 35% blant kvinnene. I USA er trenden den samme. 51% av alle amerikanske podkastlyttere er menn.
Funfact 5: Norske podkastlyttere befinner seg på den politiske venstresiden
Reuters sin medieundersøkelse har i flere år vist at norske podkastlyttere befinner seg på den politiske venstresiden. Årets undersøkelse viste at så mange som 46% av alle de spurte podkastlytterne fortalte at de sympatiserte med venstresidens politikk. Samtidig har vi sett en utvikling i løpet av de siste årene, der også høyresidens velgere har begynt å ta i bruk mediet. Der 24% av de spurte i 2020 svarte at de befant seg på den politiske høyresiden, svarte 34% det samme i 2021. Høyrevelgerne har med med andre ord oppdaget podkastmediet i løpet av det siste året.
Funfact 6: Podkaster om livsstil er mest populært
Selv om det er en overvekt av høyt utdannede mennesker som lytter til podkaster, betyr ikke dette at podkastlytterne prioriterer høyttravende politiske og filosofiske podkaster av den grunn. Podkastmediet ser i stedet ut til å fungere som en "frisone" fra det alvorstunge. Nordmenn ender derfor opp med å lytte til podkaster som handler om mat, reise, litteratur og annen underholdning. Det er flere menn (11%) enn kvinner (4%) som hører på podkaster som drøfter sport. Kvinner er derimot litt mer interessert i podkaster om dagliglivet (15 mot 12 %) og livsstil (17 mot 14%).
Funfact 7: Serial-øyeblikket i 2014 endret podkasthistorien
Da den amerikanske allmennkrinkasteren NRP gikk sammen med WBEZ Chicago for å lage true crime-podkasten Serial i 2014, opplevde podkastmediet et gjennombrudd i popularitet. I løpet av de to første årene ble podkastserien lastet ned over 240 millioner ganger. Slike tall hadde ingen andre podkaster noen gang opplevd, og derfor omtales også dette som "Serial-øyeblikket" i podkasthistorien.
Serial ble ledet av Sarah Koenig, og hun undersøkte en femten år gammel drapssak der en 17-åring ble dømt for drapet på sin ekskjæreste. I Norge fikk vi en lignende podkast det påfølgende året, da VG i samarbeid med Rubicon produserte podkasten Uløst om Birigtte Tengs-saken.
Funfact 8: 20% av oss lar oss overtale av reklame i podkaster
Podkastformatet var lenge en reklamefri sone. Dette hang selvsagt sammen med mediets begrensede utbredelse fram til 2014, og dermed også attraktivitet i annonsemarkedet. I dag er situasjonen annerledes. De aller fleste podkaster av en viss størrelse inneholder reklame eller sponset innhold. I 2018 kunne for eksempel podkasten «Tusvik og Tønne» fortelle at de hadde solgt reklame for 2,2 millioner kroner.
Undersøkelser viser at podkastreklame fungerer. 69% av alle amerikanske podkastlytterne forteller at de har blitt oppmerksom på ulike produkter gjennom nettopp reklamer i podkaster, og 20% forteller at de også har latt seg overtale til å kjøpe produktet det har blitt reklamert for.
Funfact 9: Det finnes omtrent 1 million aktive podkaster der ute
Selv om det er vanskelig å slå fast hvor mange podkaster det finnes der ute, viser tall fra analysebyrået Nielson og Edison Research at det eksisterer omtrent 1 million aktive podkastserier og rundt 30 millioner podkastepisoder. Disse er produsert på over 100 forskjellige språk. I 2018 var det, i følge Apple, 550.000 aktive podkastserier og rundt 18,5 millioner podkastepisoder. Tallet på aktive podkaster har dermed økt betraktelig de siste årene.
Funfact 10: Podkastlytterne fullfører hele episoder
Statistikk viser at 80% av alle som lytter til podkaster hører gjennom hele eller store deler av podkasten. Dette bruksmønsteret skiller seg klart fra bruksmønsteret vi har når vi lytter til musikk. Statistikk fra Music Machinery viser nemlig at 48,6% av oss avslutter avspillingen av en sang før den er ferdig! Det må likevel legges til at 19% av oss øker avspillingshastigheten når vi lytter til podkaster, noe som selvsagt effektiviserer lytteropplevelsen.